Підписатися на RSS

Всеукраїнський форум «Кар’єра зі школи: вибір і планування»

29-30 листопада 2018 р., Чернігів – Центр «Розвиток КСВ», Міністерства молоді та спорту України за підтримки Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА вдруге провели Форум для шкіл «Кар’єра зі школи: вибір і планування», що об’єднав молодіжних працівників, педагогів-новаторів та представників українських компаній для обміну знаннями і досвідом. Мета заходу – допомогти школярам визначитись із майбутньою професією та свідомо планувати подальшу освіту і кар’єру. Партнери заходу – Leroy Merlin, Watsons Україна, Winner Group Ukraine та Інститут модернізації змісту освіти МОН України. На відкритті заходу учасників привітав заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема: «У нас з вами є важлива місія: зробити так, щоб молоді люди були більш впевненими у собі, чітко уявляли, що хочуть робити, де вчитись і ким працювати. Інакше втрачається час, ресурси, залишається незадоволеною як молодь, так і батьки, вчителі. Розпочинати потрібно ще зі школи і працювати спільно». Голова управління сім’ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА Ніна Лемеш звернулася до присутніх з вітальним словом: «Я впевнена, що досвід кожного з учасників буде корисним. І закликаю всіх учасників використовувати знання та ідеї, які ви тут отримаєте, у своїх школах, організаціях». Керівник Career Hub Центру «Розвиток КСВ» Тарас Деркач розповів про проект «Карта професій» та перші результати роботи спільноти шкіл «Кар’єра мрії»: «Ми прагнемо, щоб діти обирали майбутню професію свідомо, і для цього ми розробляємо цікаві буклети про професійні сфери, навички і кар’єру, створили веб-сайт careerhub.in.ua для поширення цих знань, а також працюємо над методичними матеріалами для вчителів з проведення кар’єрних бесід для учнів 5-10 класів». В рамках панельної дискусії представники держави, громадськості та батьків обговорювали тенденції ринку праці та чи готові держава, суспільство відповідати їх вимогам.

Педагоги, серед яких були представники нашого міста: директор КЗО МЦТПУМ Усенко Т.О, заступник директора з навчально-виховної роботи Кривопуст О.І., поспілкувались про стереотипи у професіях із представниками провідних компаній: Watsons Україна, SendPulse, ПриватБанк. Учасники форуму у командах обговорювали, які професії найбільш актуальні, яка середня заробітна плата у кожній з галузей та які компетенції потрібно розвивати школярам, щоб бути успішними. Представники компаній розвіювали міфи та розповідали про реалії роботи у банківській, IT- та сфері роздрібної торгівлі. Компанії повідомили, що відкриті до співпраці зі школами та іншими закладами освіти. Найбільш поширені формати: екскурсії на підприємства та в офіси, залучення працівників до проведення занять у школах. Наприкінці першого дня форуму вчителі Спільноти шкіл «Кар’єра мрії» розповіли про свій досвід проведення занять з кар’єрного планування, про успіхи та виклики, які стояли перед ними. Окрім того, були нагороджені переможці Конкурсу на краще заняття з вибору професії та планування кар’єри. Ними стали: Алла Баштова — практичний психолог комунального закладу «Канівська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів Черкаської обласної ради», Оксана Петренко – заступник директора з навчально-виховної роботи Южноукраїнської гімназії №1 Світлана Бондаровська — шкільний психолог Первомайської ЗОШ І-ІІІст. №16.

Другий день заходу був насичений практичними порадами та кейсами організацій, що працюють у сфері планування кар’єри. Як донести батькам актуальні тенденції ринку праці і подолати стереотипи, розповідала учасникам Олена Пономаренко. Інформацію батьки краще сприймають через інтерактивні бесіди. Учасники пропрацювали кілька таких вправ. Окрім того, говорили про гендерночутливі підходи у виборі професії разом з Іриною Федорович, експерткою Коаліції з протидії дискримінації. З’ясовували, чому не варто ділити професії на чоловічі та жіночі. Вчителі кажуть, що підлітки сьогодні говорять, що ти можеш бути будь-ким, проте на практиці обирають професії відповідно до тих гендерних стереотипів, які існують у суспільстві. На форумі були представлені п’ять проектів від держави та громадськості у напрямі кар’єрного планування. Дитяча Укрзалізниця, яка діє у восьми регіонах України допомагає підліткам опановувати різні спеціальності залізниці. Також школярі отримують доступ до професійної спільноти. Державна служба зайнятості розповіла про нову профорієнтаційну платформу, яка почала працювати у жовтні 2018. Результати анкетування є комплексними і дозволяють оцінити свої сильні сторони, здібності, виявити вподобання. Разом із Українською академією лідерства говорили про свідомий вибір професії і чому важливо після школи приділити увагу саморозвитку, аби визначитись, куди рухатись далі. Натомість, наша молодь наразі йде до вищих навчальних закладів, бо це престижно. Досвід освітнього центру «Простір майбутнього» доводить, що підлітки не зацікавлені у виборі професії тут і зараз. Їх хвилюють інші питання, як-от: самопізнання, стосунки з однолітками, хобі. Саме через ці теми можна почати діалог зі школярами і поступово перейти до питання планування кар’єри. Ірина Василашно, завідувач сектору відділу STEM-освіти, розповіла про важливість STEM-освіти та створення школярами власних проектів для формування ключових компетенцій. Учасники відзначили, що дізнались набагато більше про професії та сфери бізнесу в Україні, а також отримали натхнення для розвитку майбутнього покоління та його професійного самовизначення. Вчителі зазначили, що потребують найбільшої підтримки з питань забезпечення матеріальної бази, створення окремого предмету з кар’єри, активної взаємодії з університетами та компаніями.

/Files/images/Копия 47572683_1907600372694011_7753276749445595136_n.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 246

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.